dotek radosti


+420 774 206 888
dotekradosti@seznam.cz

Hledání rovnováhy

13.02.2012 13:43

 

Je to základní a zcela zásadní postoj celého mého žití. Může to být klidně i posed nebo leh, je to v podstatě jedno. Ovšem pořád to musí být udržování rovnováhy mezi dvěma silami. Principy. Póly. Stranami. Mezi dvěma rozdílnými body, které je třeba spojit právě v jejich středu, aby misky vah našeho života zůstaly vyrovnané. A to je bod rovnováhy. Stav, kdy se cítíme nejlíp. Pocit bezpečí a stability.

A protože díky těmto dvěma protichůdným principům také žije vše živé kolem nás a tedy i my, je třeba je poznat blíže a pochopit jejich společné fungování. Celé naše tělo je propleteno drahami, kterými proudí životodárná energie. Rozlišujeme dvanáct drah základních – dvanáct meridiánů. Šest drah jinových a šest jangových.

Jin a jang – to jsou ony dvě protichůdné síly, o kterých jsem již psala. Jang jako den a jin jako noc. Světlo a tma, teplo a chlad.... a právě z napětí mezi jangem a jinem vzniká životní síla, energie, která proudí ve všem živém. A pokud tato energie protéká jangovými i jinovými meridiány plynule, pokud je rozdělována po celém těle rovnoměrně, považujeme tento stav za ideální a dali jsme mu také krásný název – zdraví. O to snad usiluje každý z nás.

A právě meridiánovou masáží se pročistí všechny dráhy, doslova se protáhnou, aby žádné překážky nebránily volnému postupu energie. Aby všechny naše orgány měly dostatečný přísun enregie, díky které potom dokonale fungují. Pokud se o své meridiány staráme pravidelně, pak ani není důvod k tomu být nemocný.

Můžeme prožít život plný smíchu anebo ho naopak celý proplakat. Je to jen na nás. Každý se může svobodně rozhodnout, kterou cestu si zvolí. Ovšem chcete-li zůstat stále zdraví, plní optimismu a síly, musíte se učit vnímat tuto životní energii a hospodařit s ní stejně dobře jako ta nejlepší hospodyňka ve spíži – hospodyňka, který má vždy po ruce vše potřebné a na stůl servíruje jak teplé tak studené, jak slané tak sladké...