dotek radosti


+420 774 206 888
dotekradosti@seznam.cz

doteky

tulipán

27.04.2014 08:26
Pod upnutým kabátem
Schovává se světu
Sem tam pod ním zahlédnem
Šaty barvy květu
 
Urostlý a vzpřímený
Silný zdá se její muž
Dává ženě znamení
Že už může. Už!
 
Ta svlékne kabát znenadání
Vylouskne z něj svůj pestrý šat
K pánovi se tulí paní
Má ho ráda, má ji rád
 
Láska pána nezná hranic
Pořád ji nosí v náručí
Nepustí ji ani za nic
Když své sukně roztančí

filaka

15.04.2014 09:19


Fičí jarní vlahý vánek
Přeskakuje spoustu stránek
Drobným fialkovým písmem
Píše, že už narodil se

Kvítek malý, co svou vůní
Dokáže zmást všechny pachy
Až tráva kolem vůní funí
Slzy štěstí jsou jak hrachy

Pět jazýčků fialových
Olizuje tou svou vůní
Všechny nosy, co hned poví
Který kvítek vůním trůní

sedmikráska

08.04.2014 08:05


Malý jedlý větrníček
v hejnu kvítků sedmi krás
Jak bílá vločka na trávníček
padl zjara mezi nás

První krásu skrývá v krajce
v sukýnce jak kolotoč
Druhá číhá v žluté tůňce
Třetí krása ptá se: Proč?

Čtvrté kráse, té se klaním
V páté se zas rozplývám
Šestou čichám, když k ní voním
Sedmikrásku zulíbám

1 | 2 | 3 >>

radosti

ZÁZVOROVÝ SIRUP

15.12.2014 16:44

Tak nějak patří k zimě, ten úžasný kořen zázvoru, jako skvělé "zahřívadlo" a chuťovka dohromady. A je to tak snadné, že je až hřích, nepřipravit si vlastní zázvo-sirup.


Hromadu kořenů - podle toho, jak silný ho chceme mít - 
očistíme a škrabkou na brambory nakrájíme na tenké plátky. Na sporák postavíme vodu s cukrem - na litr vody 1/5 kila cukru - a spolu se zázvorem vaříme minimálně 15 minut. Pak přidáme buď citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou a rozlijeme do připravených lahví. 

Jen pozor, sirup je třeba udržovat v chladu. 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

sběrači

Plicník lékařský

06.04.2014 08:52

Nastává doba sběračů. Ano, jsem sběrač. Jsem spíše sběrač než zahradník. Sbírání divokých plodin a bylinek, to je něco, co k nám lidem vždycky patřilo a doufám, že nadále patřit bude. Dnes záznam prvního sběru a následného sušení - plicník lékařský. 

Už z názvu je jasné, čemu tenhle fialkovomodrorůžový kvítek dělá nejlíp. Prostě nejvíc pro plíce - kašel, chrapot, průdušky... Navíc mladé lístky plicníku jsou báječné do salátu nebo do polévky. Na anglickém venkově se plicník dokonce pěstuje na zahrádkách - právě kvůli zvláštní chuti jeho jarních lístků. A prosím, při sběru netrhejte bezhlavě všechny hlavičky, neroste tady jen pro nás. Je jedním z prvních medonosných kvítků, tak ať blanokřídlé nepřipravíme o hostinu. 

Užijte si i vy radost z jarní procházky při sběru plicníku a následně i radost z čaje, který těžké chvíle odlehčí... Všechny vás zdraví sběračka radostí.

<< 1 | 2